سابقه تاریخی
سیاح غرب به نام ابنحوقل در سال ۳۶۷ هجری از منطقه کلیبر دیدن کرده و مینویسد: سیاهکویه (قره داغ) کوهی بس بزرگ است و مردم آنجا به سیصد زبان تکلم دارند. در سراسر آن باغها و گلها و آبراههها و نیز فلاحان دیده میشوند، سرزمین پر برکت و حاصلخیز است چنانکه میوههای آن هدر رود و خوردن آن رایگان است. در این ناحیه همیشه ابر است و آفتاب کمتر میتابد.
موقعیت جغرافیایی
شهرستان کلیبر با وسعت ۲۰۷۲ کیلومتر مربع (۴٫۵ درصد مساحت استان) در ۱۶۵ کیلومتری تبریز واقع شده و از سمت شمال با شهرستان خداآفرین، از سمت شرق با استان اردبیل، از سمت غرب با شهرستان ورزقان و از سمت جنوب با شهرستان اهر هممرز است.
تقسیمات کشوری
طبق آخرین تقسیمات کشوری شهرستان کلیبر دارای دو بخش به نامهای مرکزی (شامل دهستانهای ییلاق، میشهپاره، پیغانچایی و مولان) و آبشاحمد (شامل دهستانهای آبشاحمد، قشلاق و سیدان)، دو نقطه شهری به نامهای کلیبر و آبشاحمد و ۲۴۴ آبادی میباشد.
جمعیت
براساس نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن در سال ۱۳۹۰، جمعیت شهرستان کلیبر در حدود ۴۸۸۳۷ نفر (۱٫۳ درصد جمعیت استان) و جمعیت مرکز این شهرستان ۹۸۸۷ نفر برآورد شده است. جمعیت شهری این شهرستان ۱۲۲۰۵ نفر و جمعیت روستایی آن ۳۶۶۳۲ نفر و تعداد خانوار آن ۱۲۷۸۰ خانوار است.
اقلیم و آب و هوا
شهرستان کلیبر از نظر آب و هوا چهار فصل، دارای تابستانهای معتدل، کوههای جنگلی پوشیده از درخت و زمستانهای پربرف است. از لحاظ پستی و بلندی این شهرستان منطقهای کوهستانی بوده و رشته کوه اصلی آن با نام قرهداغ دارای قلل متعدد با ارتفاعات متفاوت است. بیشتر قلل این رشته کوه در دو شهر اهر و کلیبر واقع شده و از جمله قلل گشتسر (۲۹۴۰ متر)، قاضی بلاغ (۲۷۰۰ متر)، شیور (۲۶۵۲ متر)، سارپارق (۲۸۶۰ متر) و زینقالو (۲۹۰۰ متر) در این منطقه استقرار یافتهاند.
وضعیت اقتصادی
با توجه به مراتع نسبتاً غنی با تنوع گیاهی بالا، جنگلهای ارسباران با فلور غنی، پتانسیل مناسب جهت زنبورداری به دلیل مراتع و جنگل ها، تولید بیش از ۹۵ درصد پنبه، بیش از ۸۰ درصد سماق و ۵۲ درصد زغال اخته استان، محوریت سرمایهگذاری این شهرستان را بر پایه کشاورزی، دامداری و توسعه بخش گردشگری استوار کرده است. توسعه صنایع تبدیلی به عنوان حمایت از بخش کشاورزی از اولویتهای بعدی میباشد.
نقاط تاریخی و دیدنی
قلعه بابک یا قلعه بذ (مهمترین اثر به جا مانده از تمدنهای گذشته بر بالای کوههای مهجور در ۵ کیلومتری جنوب غربی کلیبر)، قلعه پیغام (در ۱۰ کیلومتری جنوب کلیبر در نزدیکی روستای پیغام مربوط به دوران قبل از اسلام)، مسجد جامع کلیبر، قصر آیینهلو، تفرجگاه قلعه درهسی (در ۳ کیلومتری جنوب غرب کلیبر (اخیرا در این منطقه عملیات اجرایی ساخت تلهکابین و مجتمع تفریحی آغاز شده است)
وضعیت سازمانی و تشکیلاتی اداره ثبت احوال کلیبر
۱- سال تأسیس اداره : ۱۳۶۹
۲- تعداد مناطق یا نمایندگی های مستقر در شهرستان ، بخش و دهستانهای تابعه :
نمایندگی بخش خداآفرین- نمایندگی بخش آبش احمد
ج) مشخصات اسناد : (کلیبر)
۱- شخصات اولین سند موجود در بایگانی :
تاریخ صدور : ۷/۳/۱۳۰۷
نام : آقامیرزا احمدخان
نام خانوادگی : ریاحی اصل
نام پدر : میرزا ستارخان
اعلام کننده : خودش
شماره شناسنامه : ۱
شغل صاحب سند و اعلام کننده : تجارت
آدرس :
کلیبر – خ فرمانداری خیابان ثبت احوال
تلفن :
۰۴۱۴۴۴۴۲۰۶۹
فاکس:
۰۴۱۴۴۴۴۰۱۹۲
کدپستی:
۵۴۶۱۷۱۱۱۱۱